Marketingsoorten

Deze periode hebben we een blok marketing. Op het hbo heb ik hier heel veel les over gehad dus ik heb deze tentamenstof er weer even bij gepakt om het weer wat duidelijker te krijgen.

Marketing is een breed begrip, je hebt namelijk verschillende soorten marketing. Zo heb je onder andere actiemarketing, direct marketing, guerrilla marketing en affiliatie marketing. Al deze marketingsoorten zet je in voor verschillende acties en doelen.

Actiemarketing
Bij actiemarketing wordt een doel gesteld waarbij op een korte termijn resultaten behaald moeten worden. Een bepaald product of dienst moet op korte termijn bekend worden, dit zie je bijvoorbeeld vaak terug bij grote sportevenementen zoals de olympische spelen en het WK en EK voetbal.

Aankopen worden aantrekkelijker gemaakt door kortingen en (spaar)acties. Denk hierbij aan de 1 + 1 gratis acties of het sparen voor een dagje uit bij een x bedrag aan boodschappen. Vaak wordt dit marketingsoort ook gebruikt bij evenementen. Een bepaald evenement wordt gekoppeld aan een bedrijf waarbij je bijvoorbeeld voor tickets kan sparen. Door deze acties hoopt het evenement snel een grote doelgroep aan te spreken en snel een grote bekendheid te krijgen. Bij actiemarketing is het contact tussen de klant en het bedrijf ook heel belangrijk.

Direct marketing
Bij direct marketing vind de marketing in een communicatie-uiting plaats waarbij een grote groep mensen in één meer wordt aangesproken. Hierbij kan je denken aan reclames op tv en radio of in de krant. Er is een directe benadering naar de klant toe waardoor je een reactie van de klant krijgt. Bedrijven baseren hun doelgroep op individuele gegevens van klanten. Koop je iets van merk x dan krijg je vaak ook een nieuwsbrief ervan omdat bedrijven denken dat de klant dan geïnteresseerd is in het merk.

Guerrilla marketing
Bij guerrilla marketing gaat het om een zo groot mogelijk bereik en resultaat met zo min mogelijk of een beperkt aantal middelen. Dit marketingsoort is de laatste jaren steeds populairdere aan het worden. Door deze soort wordt je uitgedaagd om op een creatieve manier om te gaan met een klein budget waarbij wel veel mensen bereikt worden. Een goed voorbeeld hiervan is het merk ‘AXE’. Zij laten de kopers weten door hun reclames dat hun deodorant zo lekker ruikt dat het veel vrouwen aantrekt. Dit wil de klant natuurlijk ook ervaren en hierdoor wordt er veel over gepraat en krijgt de actie dus een groot bereik.

Affiliatie marketing
Bij affiliatie marketing gaat het om de prestaties van online marketing. Een voorbeeld hiervan is een blog die een product promoot van een bepaald merk. De blogger krijgt hier een bepaald bedrag voor en/of producten. Ook gebeurd dit veel door het aantal clicks op een bepaalde link of advertentie. Van het aantal clicks of kopers van het product krijgt de blogger vaak een klein deel van ter vergoeding van de promotie. Ook grote webwinkels doen dit veel.

Dit zijn nog maar een paar marketingsoorten, er zijn er nog veel meer! Ik ben benieuwd waar we het in de lessen marketingcommunicatie nog meer over gaan hebben.

– Anneleen van der Lingen

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *