Content marketing van Red Bull

Content marketing is een vorm van marketing waarbij er op een aantrekkelijke manier aandacht wordt getrokken door een merk zonder direct het product of dienst aan te prijzen. Je onderzoekt hierbij naar welke informatie je doelgroep op zoek is en speelt in op deze behoefte met content die en een helpende hand aanbied en verband houdt met de aanschaf of gebruik van producten of diensten. Deze content wordt aangeboden via een marketingmix van online en offline middelen en social media. Het doel hiervan is om klanten aan te trekken en te binden om de stap te zetten deze te kopen.

Red Bull is een bekend merk dat gebruik maakt van content marketing. De uitspraak Red Bull geeft je vleugels kennen we allemaal wel. Dit is de boodschap die het merk wil uitdragen. Naast de energiedrankjes van Red Bull verzorgen ze ook heel veel extreme sport evenementen zoals BMX, skate, snowboard, racing en een zeepkistenrace, maar ook muziekevenementen door middel van het inzetten van de Red Bull Music Studio Sessions. Ook maken ze veel extreem mooie aftermovies en video’s van extreme sporten waarbij Red Bull de sponser is. Dit delen ze op hun social media kanalen zoals YouTube.

Red Bull schijnt zelfs één van de meest succesvolste bedrijven te zijn die gebruik maken van content marketing. Als je op Google Red Bull intypt krijg je gelijk de website te zien, maar ook de evenementen en de verkooppunten. Als je energiedrankjes intypt krijg je als eerste zoekresultaten ook Red Bull. Deze zoekmachine opties zijn de tweede basiselementen van content marketing. De website van Red Bull is het derde basiselement van content marketing.

Bij content marketing wordt er een onderscheid gemaakt tussen owned, paid en earned media. Kort gezegd valt onder owned media de kanalen die jij zelf beheert en waar je zelf de volledige controle over hebt. Dit zijn in het geval van Red Bull hun website, het e-mailadres waar contact mee opgenomen kan worden en hun social media kanalen.

Bij paid media praat je over media waarvoor je zelf betaald voor hebt. Denk hierbij aan radio spots, Google Adwords, tv reclame, display advertising en betaalde redactionele aandacht. Bij Red Bull zijn dit onder andere de radio en tv spots, Google Adwords, display advertising in de supermarkten en op evenementen en festivals en de gesponsorde en georganiseerde evenementen zoals Red Bull racing, sport evenementen en Red Bull Music sessions.

Als laatste heb je earned media waarbij je als het ware gratis reclame krijgt omdat je dit hebt verdiend. Hierbij kan je denken aan verschillende soorten publiciteit die Red Bull kan krijgen als ze een bijzondere nieuwe smaak energiedrank lanceren.

– Anneleen van der Lingen

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *